20. 04. 2024
Mladí hasičiNovinky

Zimní halové kvarteto – 2. část

V minulém příspěvku jsme si představili projekt Zimního halového kvarteta a první dvě jeho zastávky. Nyní se podíváme na výkony našich dorostenců ve zbylé polovině závodu.

20.2. jsme se vydali do Dolních Břežan u Prahy na třetí zastávku halového kvarteta. Místní hala skýtala úžasné místo pro závodění a všichni přítomní vytvořili skvělou atmosféru. Kluci šli na start pod určitým tlakem, protože zde obhajovali průběžné šesté místo ze Svitávky a Raškovic. Možná i tento tlak se podepsal pod jejich zaváháním při předávce štafety u prvního pokusu, který byl neplatný. Naštěstí se umíme z našich chyb poučit, neklesat na mysli a nevzdávat se. Na druhý rozběh šli kluci o poznání klidnější a s velkou chutí ukázat, co v nich je. V průběhu disciplíny se však ukázalo, že jsem bohužel chyboval já. Nezkontroloval jsem pořádně nářadí a Rosťovi při napojování hadice na rozdělovač vypadlo gumové těsnění. Při ukončení pokusu musí být hadicové vedení kompletní, včetně zmíněného těsnění. Druhý pokus byl tedy také hodnocený jako neplatný. Mrzet mě to mohlo o to víc, že výsledný čas by znovu stačil na šestou příčku. Z hlavního města jsme se tedy vraceli s nepopulárním posledním místem.

O dva týdny později jsme se do Čech vrátili, tentokrát do Kostelce nad Černými Lesy. V místní sokolovně nás čekalo poslední zápolení v rámci kvarteta. Poučeni z minula jsme při trénincích věnovali pozornost používanému vybavení a na start šli s plnou důvěrou v něj. Když všichni rozhodčí na trati mávli bílým praporkem, a potvrdili tak platnost prvního pokusu, všem nám spadl kámen ze srdce. Přiznám, že mě obzvlášť. Při následné debatě o průběhu provedení disciplíny tak vládla uvolněná atmosféra. Že je psychická stránka věci neméně důležitá, než fyzická připravenost závodníků se potvrdilo při druhém startu. Naši dorostenci ze sebe vydali maximum a svůj čas vylepšili o dvě vteřiny. Toto úsilí je posunulo na skvělou druhou příčku, kterou nakonec také udrželi. Z Kostelce si tedy domů vezli stříbrné medaile a věcné dary. V celkovém hodnocení pak zůstali na šesté příčce, což je vzhledem k obrovské konkurenci úžasný výsledek. Lepší zakončení jsme si snad ani nemohli přát a mě nezbývá, než smeknout klobouk a Davidovi s Rosťou pogratulovat a poděkovat za reprezentaci černohorských mladých hasičů.

S prodlužujícími se dny a počasím, které již dovoluje venkovní aktivity, pokračujeme v přípravě našich nováčků na jejich premiéru na závodní dráze. Možnost poměřit své síly a znalosti s ostatními dostanou 21.5. v Ostrově u Macochy, kde se bude konat jarní kolo hry Plamen.

Video z 1. pokusu v Dolních Břežanech


3. kolo ZHK