19. 04. 2024
Novinky

Nový výjezdový program – VPR port

V roce 2017 jsme začali využívat služeb firmy Hasicum.cz cílem této společnosti je, aby jednotky PO dostávaly co nepřesnější informace o vzniklé mimořádné události.
Při vzniku mimořádné události je poplach naší jednotce distribuován pomocí SMS a spuštěním sirény z Krajského operačního střediska HZS Jihomoravského kraje v Brně. Naše jednotka je zařazena do kategorie JPO III/1, což znamená výjezd do deseti minut od vyhlášení poplachu minimálně v počtu 1+3. S územní působností, zasahující i mimo území svého zřizovatele, tzn. mimo katastrální území městyse Černá Hora.

Od začátku používání uměla aplikace zobrazit na monitoru mapu s místem události a důležitou pomůckou pro hasiče, že mapu i s místem události měli vytištěnou na papíře.
Na podzim roku 2018 díky nadstandardní spolupráci mezi jednotkou a firmou hasicum.cz byla jednotka oslovena k testování nového systému fungování aplikace. AFU (Alarm for unit) portové připojení s operačním střediskem HZS JmK. Jde o zabezpečené připojení s KOPIS a počítačem, který je na hasičské zbrojnici.

Aplikace se přizpůsobila potřebám jednotky – členové mohou přes svůj mobil zadávat zda jsou schopni se dostavit na hasičskou zbrojnici v případě, že by byl vyhlášen poplach pro jednotku nebo je-li vydána výstraha např. na silný vítr velitel jednotky ihned vidí zda má jednotka dostatek akceschopných hasičů, strojníků…Jestliže je už vyhlášen poplach, přijdou všem členům výjezdové jednotky SMS zprávy o události. Aplikaci máme nastavenou tak, že jakmile přijde sms zpráva chytrý telefon nabídne dvě odpovědi ANO – NE (Ano jedu, NE z nějakého důvodu nemohu). Odpovědi jsou v reálném čase zobrazeny na monitoru ve zbrojnici. Toto jsou jen některé z funkcí, které aktivně využíváme. Mezi asi nejdůležitější funkce byla implementace tzv. Text-To-Speech, syntéza řeči, která je tvořena počítačem. Počítač si převede text, který přijde z KOPIS a předčítá ho, hasiči se převlékají a slyší celou adresu, co se stalo, klasifikaci… atd. Krátká zvuková ukázka ZDE.

Program je stabilní a rychlý, díky velice příznivé ceně a výborné spolupráci s hasicum.cz jsme se rozhodli tuto aplikaci používat. Program je ke stažení na stránkách Hasicum.cz Chcete se dozvědět více, jak vše probíhá pokud se rozezní siréna v městysi tak přijďte 11. 5. 2019 od 8:00 do hasičské zbrojnice, kde v rámci akce vaření gulášů bude probíhat i Den otevřených dveří na hasičské zbrojnici!

VPR port

Hynek KOTLÁN

www.hasicicernahora.cz | fb.me/hasicicernahora | instagram.com/hasicicernahora | info@hasicicernahora.cz