20. 04. 2024
Jednotka SDH

Stalo se před deseti lety 21. 9. 2011

Dvaasedmdesátiletá žena zemřela v noci na čtvrtek při požáru rodinného domu v Husově ulici v Blansku.

Požár staršího přízemního rodinného domu s obytným podkrovím zpozoroval 36letý muž, který bydlel v půdní vestavbě. Při návratu domů uviděl plameny v okně obývacího pokoje. Přes silné zakouření celého přízemí vnikl dovnitř a z hořícího domu vyvedl ven 99letou ženu a jejího 47letého vnuka. Když se vzápětí vracel pro majitelku domu, plameny mu odřízly cestu. ženu pak hasiči během zásahu našli v ložnici domu bez známek života. Lékař konstatoval, že seniorka podlehla svým zraněním. Další tři obyvatelé domu byli zraněni a zdravotníci je převezli do nemocnic v Blansku a v Brně.

Hlášení o požáru hasiči přijali na tísňovou linku ve 22.26 hodin. Krajské operační a informační středisko HZS JmK k zásahu vyslalo tři jednotky – profesionální ze stanice v Blansku a dobrovolné jednotky z Rájce a Černé Hory. Při jejich příjezdu byl obývací pokoj celý v plamenech a oheň se šířil také do dalších prostor domu.

Hasiči zasahující v dýchacích přístrojích proti plamenům nasadili čtyři vodní proudy. Oheň se podařilo dostat pod kontrolu ve 22.56 hodin, likvidaci hasiči po rozebrání konstrukcí stropu a žhnoucího dřevěného obložení stěn a uhašení lokálních ohnisek hoření ukončili 11 minut po půlnoci. Požářiště a jeho okolí zkontrolovali termokamerou. Zakouřený dům hasiči odvětrali.

Požár zničil obývací pokoj, oheň a sálavé teplo poškodily také ostatní prostory domu. Příčinu vzniku požáru zjišťuje vyšetřovatel HZS JmK, způsobená škoda zatím nebyla vyčíslena.

Hynek KOTLÁN

www.hasicicernahora.cz | fb.me/hasicicernahora | instagram.com/hasicicernahora | info@hasicicernahora.cz