19. 04. 2024
SDH

11. 5. 2019 Proběhlo kotlové gulášobraní

V sobotu 11. 5. 2019 proběhl první ročník kotlového gulášobraní. Po krátké poradě „šéfkuchařů“ jsou ještě upřesněny pravidla. Je osm hodin ráno, ve startovacích pozicích je 7 týmů, které jsou připraveni uvařit co nejlepší guláš. Pro připomenutí soutěže se zúčastnily tyto družstva T. O. Záhybka, M. S. Lhotky, ZŠ Černá Hora, SPOZ Černá Hora, SDH Žernovník, skauti Černá Hora a SDH Černá Hora.
Po osmé hodině vše začíná, každé soutěžící družstvo zapaluje pod svým kotlem a jde se na to. Během chvíle je všude cítit vůně smažící se cibule. Poté si každý tým jede podle svého receptu, někteří vaří hovězí klasiku, vepřový nebo daňčí guláš. Časový limit byl stanoven na uvaření guláše do 12:00. My se snažíme vyrobit hovězí guláš – tým SDH Černá Hora (Predator chat) po počáteční rozpačitosti vkládáme všechnu naši dovednost, aby finálový produkt neudělal ostudu. Jsme tým naprostých amatérů, který nemá žádné zkušenosti s vařením guláše v takovém množství a na takovém zařízení. Náš cíl není pomýšlet na stupně vítězů, vaříme pro radost, z toho abychom se všichni u toho bavili a především guláš byl k jídlu. Hodiny utíkají, po desáté hodině první kontrola rozhodcovské poroty zda se nepoužívají nějaké zakázané ingredience 🙂 Jak se blíží dvanáctá hodina nervozita stoupá, maso pořád trochu tuhé. Po domluvě s rozhodci je časový limit pro dokončení guláše posunut až na 12:30.
Časový limit je tu, poslední dochucování – maso měkké. Poslední ochutnání od nezávislých přihlížejících – ochutnávačů, OK je dobrý 🙂 Začínají přicházet první degustátoři. Zdá se, že všech 200 degustačních porcí je rozdáno. Zhruba po dvou hodinách se jdou se sčítat lístky a určí se pořadí jednotlivých týmů. V kotlích ještě něco zbylo – proto se všechny soutěžní týmy dohodly, návštěvníci kteří budou mít chuť na guláš, zbylé uvařené produkty se zájemcům rozdají.
Přichází vyhlášení výsledků.
Pořadí:
1. T. O. Zahýbka
2. M. S. Lhotky
3. ZŠ Černá Hora
4. SPOZ Černá Hora
5. SDH Žernovník
6. Skauti Černá Hora
7. SDH Černá Hora

Nakonec končíme na posledním místě, jsme si vědomi nedostatky, které na příští ročník určitě vypilujeme. Soudě podle obsahu kotle, který je téměř prázdný a zbylo pár naběraček na úplném dně kotle, je to pro nás výsledek, který velice potěšil, i když jsme skončili až poslední, guláš nebyl tak špatný. Za soutěžní tým hodnotíme akci jako povedenou.
Jak už bylo napsáno, šlo o první akci tohoto typu. Nikdo nepředpokládal takovou účast a takový zájem o degustace. Na příští ročník jsme poučeni a budeme se snažit všechny chyby z letošního ročníku odstranit. Je potřeba si uvědomit, že objem kotlů není nafukovací a nelze lusknutím prstu ho zvětšit a dalším důležitým faktorem, který přispěl ke zdárnému průběhu akce je počasí, které nikdo z nás neumí ovlivnit.
Proto děkujeme všem co se zúčastnili buď jako soutěžící nebo příchozím návštěvníkům. A snad příští rok se sejdeme ve stejném počtu nebo doufejme i vyšším.

Fotogalerie: https://www.zonerama.com/Link/Album/5299263

Hynek KOTLÁN

www.hasicicernahora.cz | fb.me/hasicicernahora | instagram.com/hasicicernahora | info@hasicicernahora.cz

Jeden myslel na “11. 5. 2019 Proběhlo kotlové gulášobraní

Komentáře nejsou povoleny.